This week’s trivia brings a particularly challenging blend of questions. Fans of the Pro Circuit saw some pretty phenomenal displays at MLG Chicago. This week’s quiz challenges your knowledge both in the occurrences of MLG Chicago, as well as the historical context of those events. So put your thinking caps on and let’s get started!

How much do you know about MLG Chicago?

Question 1: (1 point) We’ll kick it off with the week’s only 1-pointer. In Chicago, one competitor made a particularly interesting achievement by becoming the first female gamer to earn Pro Status. In which game did she do it?
A) Rainbow Six: Vegas
B) Gears of War
C) Shadowrun
D) Halo 2

For the answer, go to the next page.

Answer: A, Rainbow Six: Vegas.

In the one-tournament absence of Finest X, TU Dynasty looked to the talents of Martini Kiss to fill a gap in their roster. Far from a play for publicity, Martini is known among top players as a more-than-capable competitor. TU Dynasty went on to claim a fourth-place finish.

Move on to the next question!

Question 2: (2 Points) During the opening four events of the 2007 Boost Mobile Pro Circuit, how many players have won multiple Championship Titles?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7

For the answer, go to the next page.

Answer: C, 6.

Each member of Halo 2’s Final Boss have now won three championship titles (with Walshy and Ogre 2 picking up a fourth in Chicago’s Shadowrun competition). Xenios added his name to the list, winning both Chicago with Pro Skills and Charlotte with Xbox Live Brotherhood. Budding star, iGotUrPistola, became the sixth member of the multi-gold club with his Championship FFA victory late Saturday night in Chicago.

Move on to the next question!

Question 3: (2 Points)How many different teams have appeared in every Championship Match of their respective titles?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

For the answer, go to the next page.

Answer: D, 4

By default, StK and Pure have their names on the list of teams who have appeared in every Championship Match for their title. The feats of The Last Resistance of Rainbow 6 and Final Boss of Halo 2, having both appeared in all four of their game’s title-deciding matches, are arguably more impressive. Final Boss won three of their four title matches, while The Last Resistance have settled for the silver medal in all but one of their bouts for the Rainbow Six title.

Move on to the next question!

Question 4: (2 Points) In Chicago, Pro Skills clawed back from a 5 – 2 deficit to take the Championship title. In Pro Circuit history, when was the last time a team (in any game) overcame a three-game (or greater) deficit to claim a championship crown?

For the answer, go to the next page.

Answer: It happened last in the 2006 Halo 2 Playoffs

Carbon found themselves in a 4 – 1 hole against powerhouse squad Final Boss. What looked to be a quick rebound from their Orlando loss soon became a tricky situation for Final Boss. Carbon picked up steam and went on a tremendous run, winning five straight games to take the title.

Move on to the next question!

Question 5: (2 Points) Ogre 2 and Walshy added their names to another chapter in the Major League Gaming history books in Chicago by becoming the first players to win tournaments in two different games at the same event. While they posted phenomenal records in both, in which game did they drop more games?
A) Shadowrun
B) Halo 2

For the answer, go to the next page.

Answer: B, Halo 2.

Between the two tournaments, Walshy and Ogre 2 dropped a mere three games. In their five rounds of competition, StK only lost a game to Secret Weapon in the Winners Bracket Semifinals. In Halo 2, Final Boss dropped games to both 5K and Str8 Rippin. Across two Championship Matches, Walshy and Ogre 2 held a cumulative 10 – 1 record.

Move on to the next question!

Question 6: (2 Points) In the Rainbow Six: Vegas competition, The Last Resistance went through a thrilling and tight struggle every step of the way. But just how close was it? How many consecutive matches played by TLR were decided by a one-game margin?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5

For the answer, go to the next page.

Answer: D, 5.

In fact, that’s every match they played. From the very start, TLR faced a challenge with a 3 – 2 victory over 16th-seeded LOA Reloaded. From there, they topped Pro Skills, TU Dynasty and Executioners West in five-game contests. Lastly, their championship continuation with Pro Skills went to a dramatic 11th game. It was one heck of a ride.

Move on to the next question!

Question 7: (3 points) Sixth-seeded Prophecy made a surprising run through Chicago’s Championship title, doing so with the tour’s sixth seed. But just how difficult was their run? How many higher seeded teams did they top en route to earning their gold medal?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5

For the answer, go to the next page.

Answer: C, 4.

Not only did they pull off a quartet of upsets, they did so in convincing fashion. In Winners Bracket Rounds 2 and 3, they swept third-seeded LGD Red and second-seeded Infinity. In the Winners Bracket Finals, they topped The NSan3z 3 – 1. Lastly, needing to win only one of two series against top seeded vVv Vision, Prophecy won the Championship Match 3 – 2.

Move on to the next question!

Question 8: (3 Points) In Halo 2’s Championship 4v4 competition, there were a handful of squads who exceeded everyone’s expectations. But by how much did they exceed the bracket’s expectations? Which team’s placement most surpassed their seed? (E.g. a 10th-seeded team who took home a fifth-place finish would have exceeded their seed by five ranks)

A) Str8 Rippin
B) Versus
C) Active Rush
D) LGD Dynasty

For the answer, go to the next page.

Answer: B, Versus.

Versus fought through the Open Bracket and earned the Championship Bracket’s 20th seed. From there, they made a miraculous run to a seventh place, exceeding their rank by 13. LGD Dynasty were next, riding their 28th seed to a 17th-place finish. Active Rush fell just short of the prize pool, as they carried their 17th seed to a ninth-place finish. Lastly, Str8 Rippin, who entered the tournament seeded seventh, snagged the silver medal.

Move on to the next question!

Question 9: (3 Points) In Chicago, the Pro Circuit saw Shadowrun, its fourth title, added to the Pro Circuit. In total, how many titles have been featured in Pro Circuit history?
A) 7
B) 9
C) 11
D) 12

For the answer, go to the next page.

Answer: C, 11.

The 2004 season featured a half dozen Pro Circuit titles. Soul Calibur 2, Gran Turismo 3, Halo: Combat Evolved, Super Smash Bros. Melee and a pair of football games from the NFL 2K and Madden franchises. In 2005, the arsenal of games narrowed to a trio, as Tekken joined the lineup alongside Halo 2 and SSBM. 2006 saw Halo 2 and SSBM as the Pro Circuit’s sole competitions. As mentioned, the 2007 circuit currently plays host to four different titles. Notably, Tony Hawk for the NGage was featured as a promotional competition, akin to Burnout Revenge and Fight Night Round 3 in MLG’s current sponsor booths.

Move on to the next question!

Question 10: (3 points) Entering Chicago, the only people predicting Pro Skills to take home first place were themselves. While there were plenty of doubters, Pro Skills defied all expectations by charging all the way from the Open Bracket to the top of the prize podium. With exception to a title’s Pro Circuit debut, when was the last time a team or player fought their way into the Championship Bracket and won the title in the same tournament?

For the answer, go to the next page.

Answer: In the 2006 New York Playoffs.

Azen, with the Pro Circuit’s overall 11th seed, fought through the qualifying rounds to reach the final Championship Bracket. There, he was handed a first-round meeting against top-seeded Ken. Azen squeaked out a 3 – 2 victory there, as well as in Rounds 2 and 3 against KoreanDJ and PC Chris to reach the Championship Match. There, he swept PC Chris to take the championship continuation by an aggregate score of 6 – 2.

How well did you do? Rate your performance on the next page!

Tally the number of points you earned and find your spot on the MLG Chicago scale:

0 – 4 Points: Thanks for playing. E for effort.
4 – 10 Points: A string of unfortunate guesses really cost you this time.
11 – 16 Points: You had your finger on the Chicago pulse, but some of the MLG history questions threw you for a loop.
17 – 21 Points: Well played. You get a gold star.
22 Points: Close, but no cigar. Somehow Martini Kiss just never crossed your radar.
23 Points: Great show, chap! If there were a Major League Trivia event, you’d go dual-pro like Walshy and Ogre 2.

Post your results in the discussion thread linked at the bottom of this page!