MLG Dallas was as hot as the Texas summer. Though the event is only weeks old, is your memory sharp enough to recount all things MLG-Dallas-trivia? Try your hand at our test, designed to tax your brain on the third stop of the 2007 Boost Mobile MLG Pro Circuit.

How much do you know about MLG Dallas 2007?

As usual, we start things off lightly.

Question 1: (1 Point) In Dallas, a Halo 2 team called Genuwin made a historic achievement by becoming the first team with female gamers on its roster to reach the Championship Bracket since 2005. Which females were they?

For the answer, go to the next page.

Answer: You got it, Xena and Smiley.

The two girls are league veterans and had hopped from team to team for some time in attempts to find the right fit. In Dallas, they appeared to have found the magic combination, joining forces with Drummer and Snake to make a historic push into the Championship Bracket.

Move on to the next question!

Question 2: (1 Point) In a Shadowrun promotional event, Major League Gaming fielded an All-Star cast to take on a crew of Shadowrun developers from FASA. Who won the match?

For the answer, go to the next page.

Answer: Major League Gaming’s team, composed of Walshy, Ogre 2, Shockwave and Puckett.

It was a battle between MLG’s natural talent and the wits of the guys who know the game like the back of their own hands. The match was fast paced and has made quite a few of us completely anxious to see how the Shadowrun action unfolds in Chicago.

Move on to the next question!

Question 3: (2 Points) Known for his ability to lock down parts of a map and block off enemy advances, which Rainbow Six: Vegas player was referred to by his teammates as a “Brick Wall?”
A) Compact Killer
B) Insane X
C) Mr. X
D) Blood n Glory

For the answer, go to the next page.

Answer: D) Blood n Glory.

In Dallas, Glory served as a key factor to his team’s success, posting huge figures in nearly every game and serving exceptionally in roles where his team assigned him to defend a particular part of the map, such as the side entrance on Doscala Restaurant. Even in the finals, Blood n Glory posted outrageous ratios against top-caliber squads.

Move on to the next question!

Question 4: (2 Points) Among the eight top-seeded Gears of War teams in Dallas, which team’s finish most exceeded their rank?
A) LGD Black
B) The Last Resistance
C) Prophecy
D) The NSAN3Z

For the answer, go to the next page.

Answer: B) and C) The Last Resistance and Prophecy.

Ranked seventh and eighth, respectively, after Gears of War’s Pro Circuit debut at the Meadowlands, the two teams upped their game and leaped to third- and fourth-place finishes in Dallas. The performance has bumped The Last Resistance into the fourth seed and Prophecy have now claimed the tour’s sixth seed.

Move on to the next question!

Question 5: (2 Points) Carbon Lost three games during the entire tournament. Two to Final Boss and one to which other team?
A) 31st Seeded Pokemon Breeders
B) 15th Seeded Time 2 Prove
C) 10th Seeded Type Z
D) 3rd Seeded FBI The Agency

For the answer, go to the next page.

Answer: A) Pokemon Breeders.

It was a bit of a humble start for the eventual tournament winners, dropping Midhsip Ball by the count of 2:53 – 1:43. Yikes! After the rocky start, however, Carbon soon showed their true colors and dominated the rest of the tournament.

Move on to the next question!

Question 6: (2 Points) After dropping the opening two events of the 2007 season, Carbon made a number of changes and tweaks to their play to come out on top in Dallas. Among the changes was a decision to give a different player host. To which player did they give it?
A) Karma
B) Shockwave
C) Ghostayame

For the answer, go to the next page.

Answer: A) Karma.

There had been talks for some time about giving host to a support player, such as Karma. In general, he takes the most long-range shots and his utility from afar is greatly increased as host. Also, Karma stepped into the role of sniper at times and proved to be absolutely lethal. All in all, we saw something out of Karma we had not previously witnessed this season.

Move on to the next question!

Question 7: (2 Points) Like most top players, the Ogres take a competitive approach to nearly every game they play. In Dallas, Ogre 2 sent out an open challenge to play anyone in which game?
A) Shadowrun
B) Goldeneye 64
C) Smash Brothers 64
D) Tetris

For the answer, go to the next page.

Answer: C) Smash Brothers 64.

And oh what a challenge it was. I boasted quite a crafty Ness back in my day, but Ogre 2 cleaned my clock with a variety of characters. With a load of technical skill and some tricky mind games to boot, Ogre 2 was quite a force.

Move on to the next question!

Question 8: (2 Points) Pro Circuit juggernauts Carbon and Final Boss have faced off against each other three times in tournament play this season. While Final Boss have won more matches, which team has taken more games?

For the answer, go to the next page.

Answer: Neither.

Each team has won 11 games against the other thus far. Final Boss took the opening two tournaments by the counts of 3 – 2 and 6 – 3. Carbon leveled the score by winning Dallas by a dominant 6 – 2 score. It looks like the teams will have to settle the score in Chicago.

Move on to the next question!

Question 9: (2 Points) Follow up question: Of those eleven victories for Carbon against Final Boss, how many of those games were Slayer game types?
A) 0
B) 1
C) 2
D) 3

For the answer, go to the next page.

Answer: B) 1.

Carbon’s first Slayer game type win of the season against Final Boss occurred during the Championship Match continuation, where the team took Midship Slayer by a slim 50 – 48 margin.

Move on to the next question!

Question 10: (2 Points) The FFA Finals of 2007 have boasted a wide variety of up-and-coming talent. We have seen 18 different competitors reach the Final 8 in the season’s opening three FFA competitions. But which players have placed in the Top 8 in Charlotte, the Meadowlands and Dallas?

For the answer, go to the next page.

Answer: Naded and iGotUrPistola.

The two players have looked simply incredible in Free For All competitions this season and their consistency has earned them the top two seeds going into Chicago. Can these two keep it up all season?

Question 11: (3 Points) The 2007 season has seen many dynamic roster changes among the league’s upper-ranked Halo 2 teams. But when did the most player movement occur? After which tournament have the most Top 8 seeded teams made roster changes?
A) Charlotte
B) Meadowlands
C) Dallas

For the answer, go to the next page.

Answer: C) Dallas.

The changes after Dallas saw four of the league’s eight top-ranked teams make roster changes. The fact is somewhat surprising, considering Dallas was the most tame event of the season bracket-wise, with only eight upsets in the entire 63-match bracket. FBI The Agency, Perfect Storm, Str8 Rippin and FBI Icon had a domino exchange of players after Dallas and will each sport a new roster in Chicago. After Charlotte and the Meadowlands, three of the eight top-seeded teams made roster changes. Entering Chicago, Str8 Rippin and FBI Icon will each enter the arena with their fourth distinct roster of the season.

Move on to the next question!

Question 12: (3 Points) In Dallas, Legit and Naded of Perfect Storm took home a sixth-place finish. It appeared to be a disappointment for the squad, but just how rare was their sixth-place finish? How many times have Legit and Naded placed 5th/6th in their Pro Circuit career?
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6

For the answer, go to the next page.

Answer: D) 6.

In six of their last 10 stints on the MLG Pro Circuit, dating back to the season-opening event in 2006, the prolific duo of Naded and Legit have finished fifth or sixth. They did so at the Meadowlands, Dallas, Orlando and the Playoffs of 2006, and also in Charlotte of 2007.

Move on to the next question!

Question 13: (3 Points) Dallas was a unique event in MLG’s history, as all four of its competitions (Halo 2 FFA and 4v4, Gears of War, Rainbow Six: Vegas) saw new champions crowned. As a league that has been marked by dominant dynasties (Karma of 06, Final Boss 04-06, Ken, Ken and Isai), the feat is certainly rare. But when was the last time we crowned a new champion in each competition?

For the answer, go to the next page.

Answer: Charlotte 2007.

Yes, it was a bit of a tricky question. When first coming up with the question, I looked at Final Boss’ Philadelphia loss and ensuing Pro Circuit hiatus, and researched Smash results to see if the feat had occurred then. Fortunately, my boss (Dyslexia) saved me some of the effort, pointing out that Charlotte saw Final Boss reclaim the crown, Legit take the FFA title, and XBLB crowned as the inaugural Rainbow Six: Vegas champions.

How well did you do? Rate your performance on the next page!

Tally the number of points you earned and find your spot on the Dallas scale:

0 – 3 Points: You didn’t actually realize there was an MLG Dallas. That’s perfectly fine, look at this as a bit of a history lesson.
4 – 7 Points: If it’s any consolation, you could have done worse.
8 – 11 Points: Respectable, but nothing to brag about. Boasting about this score is like posting a Bungie.net link to that killer Team Training game you played last week. Not cool.
12 – 15 Points: Nice! You’re a regular here at mlgpro.com and your trivia prowess grows by the week.
16 – 19 Points: If there were a trivia event on the Pro Circuit, you’d be semi-pro. Just short of the travel stipends.
20 – 23 Points: So close to a perfect score. Better luck next week.
24 – 27 Points: Clearly you’ve studied. In preparation for this moment, you labored over the brackets, read all the event coverage and already watched the rebroadcast twice. Major props to you, trivia master. Post your score in your forum signiature and wear it proudly.

Post your results in the discussion thread linked at the bottom of this page!